Goede voornemens, we kunnen er natuurlijk niet omheen!

En dit herkennen jullie vast wel?!

Om te voorkomen dat je je niet behaalde goede voornemens tijdens de zomeropruiming terug vindt geven wij je hierbij tips om goede voornemens op te stellen die wél echt haalbaar zijn en welke ook écht uitgevoerd gaan worden!

Eerst gaan we even een stukje terug in de geschiedenis. De Britse psychloog Cliff Arnall ontwikkelde in 2005 een formule waaruit is gebleken dat de maandag van de laatste volle week in januari, de dag is waarop de meeste mensen zich treurig of neerslachtig voelen. Deze dag wordt ook wel ‘Blue Monday’ genoemd. Als je kijkt naar de periode die nodig is voor een gedragsverandering en op welk moment het vaak het moeilijkst wordt, klinkt de formule van ‘Blue Monday’ zo gek nog niet. Wist je namelijk dat je voor een gedragsverandering en het aanleren van nieuwe gewoontes minimaal 3 maanden moet rekenen. En wist je dat je het vaak na 21 dagen wat moeilijker krijgt? En dit tegelijk met het feit dat eind januari de vakanties nog erg ver weg lijken en de dagen donker en kort zijn. Tevens is voor veel mensen de maandag het begin van een werk week, wat voor veel mensen nog steeds leidt tot een somber gevoel.

Blue Monday’ en mislukte goede voornemens zijn wat ons betreft verleden tijd met dit stappenplan!


Maak je doelen haalbaar en uitdagend!

Wij zijn van mening dat consistentie en herhaling leiden tot groot succes! En dat kleine stappen leiden tot groots resultaat. Streef daarom niet naar 100% perfect, maar naar structureel 75% goed. Dat is namelijk een stuk gemakkelijker vol te houden en zo blijft het ook leuk.

Wees je daarnaast bewust van het grootse resultaat van elke kleine verandering. Is jouw goede voornemen om meer groenten te eten? Dan zou je bijvoorbeeld iedere dag 50 gram rauwkost aan je lunch kunnen toevoegen en dan krijg je ruim 18 kilo extra groenten per jaar binnen. Streef je hierbij naar 80% goed, dan krijg je nog steeds ruim 14 kilo extra groenten binnen en is het ook écht vol te houden!

Zie het bereiken van je doel als een reis. Wanneer jij op reis gaat is het fijn om te weten wat je eindbestemming is, ben je gebaad bij een goede voorbereiding en is het handig je voor te bereiden op eventuele pechgevallen. Heb je een lange reis op de planning staan? Dan kan het fijn zijn om ergens wat tussenstops te plannen, zodat je van stop naar stop kunt rijden.

Jouw reis:

  1. Start met een duidelijk (lange termijn) doel en omschrijf wat dit doel je gaat opleveren zowel op de korte- als lange termijn.
  2. Hak je doel indien mogelijk in subdoelen zodat je kunt werken in kleine stappen.
  3. Stel een specifiek en concreet actieplan op wat je helpt om bij de je eerste subdoel te komen. Bekijk het actieplan en kijk of je er blij van wordt en het haalbaar is.
  4. Breng je eventuele valkuilen (mogelijke pechgevallen) in kaart en breng hier oplossing voor middels de als > dan formule. (verder in de guide meer uitleg hierover).
  5. Plan vaste reflectiemoment, bekijk het resultaat en stel je plan eventueel bij.

Maar het allerbelangrijkste:

  • Maak het leuk en uitdagend
  • Stel een actieplan op waarbij je het vertrouwen hebt dat het gaat lukken
  • Onthoud: structureel 75% goed levert meer op dan 100% perfect. Dat is namelijk niet vol te houden!
  • Onthoud: Kleine aanpassingen leiden tot groots resultaat.

Ben jij je bewust van je valkuilen?

En heb je deze weleens écht onder de loep genomen?

Denk eens terug aan de afgelopen weken en sta stil bij je gedrag. Wat zijn punten waarvan je achteraf spijt hebt en waar je een bepaald patroon in ontdekt? Bedenk hier oplossingen voor en zet de als > dan formule in.

Voorbeeld valkuil: ‘s avonds op de bank pak ik altijd een schaaltje chips en achteraf heb ik hier spijt van.

ALS ik ’s avonds op de bank ga zitten, DAN pak ik een schaaltje kwark met fruit.
Wanneer dit je nieuwe gewoonte wordt zul je de bank niet meer associëren met chips, maar met een schaaltje kwark met fruit. Stel hiervoor haalbare doelen op, bouw het bijvoorbeeld af naar 5x per week een gezonde keuze in de avond en 2x per week je schaaltje chips.

Wat je doel ook is, zorg ervoor dat je dit doel gaat bereiken op een manier die bij JOU past en waar JIJ je écht goed bij voelt!