Interview: “Een kleine dagelijkse schommeling in gewicht is normaal”

Op onze website vindt u al veel informatie over Saars Voeding, onze hulp met een voedingsplan en tientallen gezonde recepten. Toch laten wij het liefst onze klant aan het woord. Zij kunnen het beste vertellen hoe zij het voedingsplan ervaren. Voor het Saars Tijdschrift spraken wij onder andere met Jos. Jos (34 jaar) is werkzaam in de ICT en woont samen met vrouw en twee dochters. Wil je meer verhalen lezen van onze klanten? We hebben ook een interview gehouden met Petra. Zij legt onder andere uit hoe het voedingsplan heeft geholpen bij een nieuwe manier van koken.

Om welke reden heb je contact met SAARS opgenomen?

‘Omdat ik sinds de geboorte van mijn dochter toch wel ruim 10 kilo ben aangekomen. Ik vond dat het er eigenlijk weer af moest. Toentertijd zat er ook een baanwissel aan te komen. Eerder was ik verpleegkundige en nu ben ik in de ICT gaan werken, dus ik ging ook meer zitten tijdens de dag. En ik had al besloten van er moet iets van af en toen dacht ik van ja nu ga ik toch alles omgooien dan doe ik dit er ook maar bij. Dat is eigenlijk de reden voor mij geweest om bewust hulp te zoeken. Ook omdat ik eerder al merkte dat het niet alleen lukt zeg maar.’

Oké, en wat gaf voor jou de doorslag om dan hulp aan SAARS te vragen?

‘Dat is eigenlijk vrij makkelijk, ik heb al die tijd al bij HUX gesport. En Sara ken ik al van toen ze nog een stuk jonger was. Toen dacht ik van dit gun haar gewoon, je wilt toch de mensen die je kent ondersteunen. Dus zodoende eigenlijk. Daarbij was ook heel toevallig, ik heb meerder collega’s, toen ik nog verpleegkundige was, die ook bij SAARS liepen. Zij waren eigenlijk ook allemaal heel tevreden.’

En hoelang heb je een traject bij ons gevolgd?

‘Het hele traject heb ik nu ongeveer 1 jaar gevolgd, maar laten we wel wezen ik ben in februari gestart en eigenlijk na de zomer ergens zat ik al op mijn streefgewicht. Ik was toen van de 93 kilo terug naar ongeveer de 80 kilo gezakt.

Superknap, dat sowieso!

‘Dus nu blijf ik een beetje rond die koerst. Na die periode heb ik nog wel controle afspraken gehad. Een keertje een kilo erbij en een kilo eraf. Dus je schommelt altijd nog een beetje, bijvoorbeeld rond de feestdagen. Al met al blijf ik nu stabiel rond de 80 kilo met mijn huidige leefstijl.’

Oké! En kom jij nu ook nog bij op consult?

‘Ik ben toevallig afgelopen februari nog op consult geweest om nog een beetje het jaar af te sluiten om te kijken van hoe sta ik na een jaar. Omdat ik dat zelf heel leuk vond. Verder wil ik nu jaarlijks op consult blijven, zo houd ik toch de stok achter de deur. Dit jaarlijkse consult wordt ook vergoed door de aanvullende zorgverzekering, dus dat is erg prettig!’

Leuk om te horen dat je het echt als leefstijl ziet! Toen jij het plan zag, wat was jouw eerste indruk van jouw voedingsplan?

‘Dat het veel kleiner was dan mijn huidige voedingspatroon, van “Oh?  Dus dit mag maar 1 keer als hoeveelheid.” Ik vond het niet zo zeer weinig, maar ik realiseerde mij wel dat ik chronisch meer at dan dat ik nodig had. Na het starten van het plan vond ik de eerste twee/drie weken wel pittig, dat kwam voornamelijk omdat ik toch wel dat hongergevoel ervaarde. Daarna kwam ik langzaam van dit gevoel af, en toen ervaarde ik wel continu voldoende verzadiging.’

Oké, heel fijn.

‘Wat ik op de langere termijn eigenlijk ook gewoon merk is dat ik voor het eerst sinds ik me kan heugen, het volle gevoel heb teruggekregen. Dat als ik eet, dat ik op een gegeven moment gewoon merk van ik heb genoeg gegeten. En vroeger had ik dat eigenlijk niet.’

Volg je het plan nog strikt of vind je daar jouw eigen weg in?

‘Ik volg het nu minder strikt. Wel houd ik mijzelf gewoon aan de dagelijkse hoeveelheden met de maaltijden. Eigenlijk kan ik het nu zelf goed inschatten. Zo houd ik de balans.’

Denk je dat je dit voedingspatroon voor de rest van je leven vol kan houden?

‘Tot nu toe hoef ik er eigenlijk meer over na te denken. Dus ja, ik denk het wel. Kijk ik heb ook vanaf het begin af aan meteen aangegeven van ik wil wel gewoon normale dingen blijven eten. Ik vind het geen probleem als er wel eens een product wisselt. Maar mijn boterhammen vind ik lekker, die wil ik blijven eten. In het plan komen gewoon normale producten terug die we in huis hebben. Ik eet namelijk ook niet anders dan mijn en kinderen. Tuurlijk, sommige producten schelen wel. Ik kies bij smeerkaas bijvoorbeeld voor de 20+ variant, en de rest van het gezin eet wel de 48+ variant.’

En als je nu in de supermarkt loopt, heb je dan het gevoel dat je voldoende kennis hebt over gezonde voeding om de bewuste keuze te maken?

‘Ja, dat denk ik wel. Een tijdje ben ik toch wel bewust bezig geweest met voeding. Ik moet zeggen dat in de consulten veel mogelijkheid is om vragen te stellen. Daar wordt dan echt bewustwording in gecreëerd. Dat je toch gewoon goed naar de balans moet kijken. Verder moet je goed kijken naar bepaalde voedingswaarden. Daar ben ik dan toch wel meer bewust van geworden.’

Juist, heel mooi om te horen inderdaad. En wat was jouw moeilijkste moment tijdens het traject?

‘Het moeilijkste was toch wel het begin. De eerste paar weken had ik dat hongergevoel. Van Alice kreeg ik toen de tip om tussen wat rauwe groente te nemen, zoals tomaatjes of wortels. Dat waren toen toch wel mijn beste vriendjes.

Ja, oké. En wat vond je van de begeleiding van jouw traject?

‘Eigenlijk heel prettig. Vooral sowieso de bereikbaarheid, het contact via Whatsapp was heel goed ook buiten de consulten om. De consulten waren altijd prettig. Er is altijd ruimte in de consulten om te overleggen en te schipperen over keuzes die gemaakt zijn of gemaakt worden. Genoeg inspraak vanuit mij als deelnemer ook. Het voelt echt als een samenwerking die uitkomt op een passend voedingsplan.

Heel fijn! En wat heb je als minder prettig ervaren van het hele traject, het voedingsplan? 

‘Ja, eigenlijk heel gek gezegd. Ik heb niets als niet prettig ervaren., onhandig of vervelend ervaren, nee. Het plannen van afspraken ging goed, het contact was goed, de momentjes waren correct en respectvol naar elkaar. Buiten dan mijn persoonlijke ervaringen in de eerste paar weken. Maar qua begeleiding en het gebruik maken van SAARS heb ik niets vervelend ervaren.

Als je dan kijkt van wat vind je het belangrijkste dat je geleerd heb tijdens het traject?

‘Ik neem voor mezelf eigenlijk twee dingen meer. Als eerste, dat je veel minder voeding nodig hebt dan dat ik in eerste instantie dacht. Dat 4 boterhammen ontbijt en 4 boterhammen lunch voor mij te veel zijn. Dat twee boterhammen en eventueel een cracker of 2 voldoende is. Ten tweede, dat het ouderwetse opvoeden van verplicht je bord leegeten, dat dat eigenlijk iets heel slechts is. Het wordt van jongs af aan aangeleerd om over je grens heen te eten, dat haalt ook je rem weg. En via SAARS heb ik na jaren eigenlijk weer dat volle gevoel terug. Dat zijn dan toch wel de twee belangrijkste dingen die ik geleerd heb.’

Mooi! Zoals net benoemd heb je jouw doel ook behaald én je weet dit nu mooi op gewicht te houden, superfijn.

‘Jazeker! En de benoemde leefstijl verandering is echt nummer 1, het is absoluut geen dieet. Dat is echt iets wat mensen moeten weten voordat ze aan SAARS starten. Als je echt iets wilt realiseren voor de lange termijn dan moet je echt je leefstijl gaan veranderen en echt keuzes gaan maken in je leven. Het is belangrijk dat je echt op een andere manier gaat eten.’

Het is absoluut geen dieet, maar echt een leefstijlverandering.

Oké, en wat zou je zeggen tegen de mensen die misschien nog twijfelen?

‘Nou wat ik al zei, ga gewoon eens een keer op een introductiegesprek. Bel een keer op en heb het er eens over. En kijk hoe het voelt voor jezelf vooral. Dat is denk ik het belangrijkste. Want soms kan het net de stap zijn , het feit dat je contact zoekt kan jou net dat duwtje geven over het door te zetten als je twijfelt. Want voor jezelf een knoop doorhakken op iets wat je eigenlijk wel weet dat het veel invloed gaat hebben op je leven is vaak lastig.’

Begrijpelijk ook inderdaad. En is er dan nog iets waarvan je denk dat heb ik nog niet gezegd maar is wel iets wat ik wil benoemen?

‘Een mooie toevoeging is dat er tijdens mijn traject ook ruimte was voor een andere vraag. Mijn dochter had nogal buikpijn en we liepen daarin eigenlijk vast in het medische traject. Dit kwam vervolgens ook naar voren in mijn consult met Alice. Zij gaf de tip om eens te kijken naar de voeding. Via een andere organisatie hebben we dit toen gedaan, en nu hebben we de gluten en lactose voor ongeveer 3/4 maanden uit haar dieet geschrapt en je merkt dat het echt aanzienlijk beter gaat. Dat is mooi om te zien dat daar ook ruimte voor is binnen een consult en dat Alice uiteindelijk ook een waardevolle tip heeft gegeven.

Starten met het persoonlijk voedingsplan

Wil jij, net als Jos, aan de slag met een persoonlijk voedingsplan voor een gezonde leefstijl? SAARS Voeding helpt je daar graag bij. Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek op onze locatie in West Maas en Waal of Nijmegen.

Wil je eerst meer weten over onze werkwijze, tarieven en mogelijke vergoedingen vanuit de zorgverzekering? Klik dan verder op de knop hiernaast en wij leggen je daar alles uit.