Wat is het belang van een persoonlijk voedingsplan op je sportprestaties?

Belang van een persoonlijk voedingsplan op je sportprestaties.

In deze blog vertellen wij jullie meer over het belang van de juiste voeding op je sportprestaties. Wist jij namelijk dat koolhydraten de grootste energiebron van ons lichaam zijn? En dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je brandstofgebruik? Lees snel verder!

Gezond eten is als het bouwen van een huis.

Je hebt materialen als hout, stenen, dakpannen etc. nodig. Bij voeding kun je dit zien als de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten). Daarnaast heb je de vakmensen nodig die ervoor zorgen dat het huis op de juiste manier wordt gebouwd. Denk hierbij aan de timmerman, de loodgieter, de elektricien etc. In de voeding worden dit de micronutriënten (vitaminen en mineralen) genoemd.

Om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren is het van belang dat je alle macro- en micronutriënten in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Daarnaast kun je door de verhoudingen (op verschillende momenten) wat aan te passen je sportprestaties verbeteren, spieropbouw creëren en/of vet verliezen. Hieronder gaan we dieper in op het verbeteren van jouw sportprestaties.

complexe koolhydraten

Koolhydraten zijn de grootste energiebron van je lichaam. Deze macronutriënt krijgen we over het algemeen het meeste binnen.

Het type koolhydraten dat je consumeert, is van groot belang voor je gezondheid. Het wordt sterk aanbevolen om vooral complexe koolhydraten te consumeren, omdat deze langzaam worden verteerd en een gestage energievoorziening bieden. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit.

Het is verstandig om suikerhoudende snacks en dranken met toegevoegde suikers te beperken, omdat deze snelle stijgingen in de bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken en kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle koolhydraten hetzelfde zijn, en de keuzes die je maakt, hebben invloed op je algehele gezondheid.

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat de spieren van een getraind persoon beter in staat zijn om aan je energiebehoefte te voorzien?

Regelmatige training heeft een aantal belangrijke gevolgen voor ons lichaam. Het verbetert niet alleen de conditie van hart, bloedvaten en longen, maar training zorgt ook voor verbeterde adaptatie in het spierweefsel. Regelmatige training verhoogt namelijk de grootte en het aantal mitochondriën (energiefabrieken van de cel) in onze spieren. Dit zorgt ervoor dat je spieren beter in staat zijn aan een bepaalde energiebehoefte te voldoen.

Het gevolg van een verbeterde adaptatie in het spierweefsel is dat een goed getraind persoon beter in staat is om vet te verbranden tijdens inspanning. Bij zowel dezelfde absolute als relatieve inspanning draagt de bijdrage van de vetverbranding meer toe aan het energiegebruik van getrainde personen, waardoor minder gebruik gemaakt hoeft te worden van de beperkte glycogeenvoorraad.

Maar wat houdt die beperkte glycogeenvoorraad dan precies in?

Het zit zo, de koolhydraten die we eten worden opgeslagen in spieren en de lever in de vorm van glycogeen. Daar vormt het een energievoorraad die je lichaam kan gebruiken wanneer het nodig is. Regelmatige training zorgt er dus voor dat je gedurende langere tijd een bepaalde inspanningsintensiteit kan handhaven voordat de glycogeenvoorraad opraakt en de inspanning gestopt zal moeten worden.

Regelmatige training leidt ook tot een verhoogde capaciteit om koolhydraten te kunnen opslaan. Getrainde atleten kunnen namelijk wel tot 50% meer glycogeen opslaan in de spieren (350-700 gram). Daarmee is regelmatige training een van de belangrijkste factoren waarmee de vetverbranding verhoogd kan worden en de beperkte glycogeenvoorraad gespaard kan worden.

Is het dan zo, dat koolhydraatinname tijdens de inspanning je prestatievermogen verhoogd?

Ja, inderdaad. Er is aangetoond dat wanneer je tijdens middelmatige tot hoge intensiteit inspanning de koolhydraatinname verhoogt het prestatievermogen duidelijk verbeterd. Dat is ook de reden dat de koolhydraatrijke sportdranken niet meer weg te denken zijn in de sportwereld.

Het is dus niet alleen regelmatige training wat een belangrijke factor vormt waarmee we invloed kunnen uitoefenen op het brandstofgebruik van onze spieren, maar dit kan ook met onze voeding. Een goede keuze van de voeding garandeert niet meteen topprestaties maar zonder goede voeding is het onmogelijk om optimaal te presteren tijdens langdurige inspanning.

Denk jij nu dit klinkt allemaal heel mooi, maar hoe pak ik dit nu aan?

Laat ons je hierbij helpen! Wij zijn gespecialiseerd in het maken van persoonlijke voedingsplannen waarbij we de voedingsadviezen in de praktijk brengen. Dit altijd volledig passend in jouw leefpatroon. Hierbij werken we niet met ‘standaard lijstjes’, maar met op maat gemaakte voedingsschema’s, recepten, een overzicht van de benodigde producten uit de door jouw gekozen supermarkt en nog veel meer. Ook richten wij ons tijdens de begeleiding altijd op het bereiken van jouw doel, maar ook op het behoud hiervan. Bij ons staat het creëren van een passend gezond voedingspatroon wat ook voor de langere termijn is vol te houden centraal. Aan het eind van het traject bent je dan ook in staat het gezonde voedingspatroon zelf voort te zetten.

Tot slot

We willen graag benadrukken dat het in deze blog gaat over sporten op redelijk hoog niveau. Sport jij 1 à 2 keer in de week, dan kun je hier ook zeker met gezonde voeding een positief effect op teweeg brengen, maar zullen de adviezen er in de praktijk net wat anders uit zien.

Veelgestelde Vragen

Wij begrijpen als geen ander dat u na het lezen van alle informatie wellicht nog vol met vragen zit. Vandaar dat wij hieronder zoveel mogelijk van uw vragen proberen te antwoorden. Zit uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden met alle liefde uw vraag!

Wat maakt SAARS anders dan een diëtist?2023-12-05T12:12:42+02:00

Bij SAARS werken we vanuit een brede opleidingsachtergrond. Wij zijn een team van voedingsdeskundigen, gewichtsconsulenten en een vitaliteit coach. Vanuit de verschillende expertises van ons team, sluiten we naadloos aan bij de hulpvraag van de cliënt. We zijn gespecialiseerd in het maken van persoonlijke voedingsplannen waarbij we de voedingsadviezen in de praktijk brengen. Dit altijd volledig passend in het patroon van de client. Hierbij werken we niet met ‘standaard lijstjes’, maar met op maat gemaakte voedingsschema’s, recepten, een overzicht van de benodigde producten uit de door uw gekozen supermarkt en nog veel meer. Ook richten wij ons tijdens de begeleiding altijd op het bereiken van uw doel, maar ook op het behoud hiervan. Bij ons staat het creëren van een passend gezond voedingspatroon wat ook voor de langere termijn is vol te houden centraal. Aan het eind van het traject bent u dan ook in staat het gezonde voedingspatroon zelf voort te zetten.

Wat maakt het SAARS persoonlijk voedingsplan uniek?2023-12-05T12:17:16+02:00

Bij SAARS kijken we naar jouw voorkeuren en wensen. Dit houden wij in gedachten bij het maken van jouw persoonlijk voedingsplan. Wij kijken eerst naar jouw als individu en vervolgens naar de voedingsrichtlijnen. Middels dit plan ontdekken we wat voor jou wel en niet werkt en komen we samen tot een passend voedingspatroon wat ook is vol te houden voor de lange termijn.

Het SAARS persoonlijk voedingsplan is géén dieet, maar het creëren van een gezond voedingspatroon voor de lange termijn. In het begin kan het indien gewenst gericht zijn op afvallen, maar het uiteindelijke doel is altijd het creëren van een duurzaam gezond voedingspatroon.

Bij ons sta jij als persoon en het overbrengen van kennis centraal. Op deze manier ontdek je wie jij bent als persoon kwa voeding en welke keuzes jij het beste kunt maken.

Hoe gaat het traject in zijn werk?2023-12-05T12:14:26+02:00

We starten altijd met een gratis kennismaking. Indien gewenst houden we direct extra ruimte in de agenda voor een intake. Middels de intake komen wij er achter wie jij bent als persoon kwa voeding en welk doel jij middels het SAARS persoonlijk voedingsplan wil bereiken. Na de intake ga jij met jouw persoonlijke voedingsplan aan de slag. Na ongeveer 2 weken plannen we een consult en reflecteren we de afgelopen weken. We passen het plan hier vervolgens indien gewenst op aan. Soms is het plan al helemaal naar wens, maar vind je het wel leuk om meer inspiratie te ontvangen. Ook dit krijg je bij ieder consult erbij. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe inspiratie voor producten, nieuwe recepten of bijvoorbeeld tips voor de vakantie. Indien gewenst vindt er altijd een uitgebreide meting plaats.

Gedurende de begeleiding heb je altijd de mogelijkheid tot het stellen van vragen via whatsapp aan jouw persoonlijke coach. De verdere vervolg consulten worden in overleg met jou gepland. Hier kan zowel een korte (2 weken) als langere periode (paar maanden) tussen zitten.

Aan het eind van het traject besteden we aandacht aan het behouden van je doel. Op deze manier zorgen we ervoor dat jij je aangepaste voedingspatroon zelf voort kunt zetten. Indien gewenst kun je een vervolg abonnement nemen op SAARS Online .

Hét abonnement op een blijvende gezonde leefstijl!

Hoeveel consulten heb ik nodig?2023-12-05T12:13:49+02:00

Tijdens de persoonlijke kennismaking/intake kunnen wij jou gericht adviseren en samen kijken wat passend is.

De hoeveelheid consulten is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke doel. Wil jij bijvoorbeeld graag -5 kilo afvallen dan kan een startpakket geschikt zijn. Misschien heb je als doel om meer energie uit je voeding te halen en wil je graag een gezonder voedingspatroon aanleren. Ook dan kun je met een startpakket hier mooie stappen in zetten.

Heb jij een wat groter doel, denk aan -20kg afvallen? Dan kan een intake + pakket 2 passend zijn. Hiermee hebben we in totaal 11 afspraken verspreid over een door jou gewenste periode. In het begin kunnen we bijvoorbeeld 1x in de 2 weken afspreken, maar vervolgens kan dit ook 1x in de maand worden. Bij het plannen van de afspraken wordt altijd gekeken naar jouw voorkeuren en wensen.

Heb jij voldoende informatie op gedaan uit de persoonlijke consulten, maar wil jij wel een stok achter de deur houden? Meer informatie over voeding blijven ontvangen en/of geïnspireerd blijven? Dan kan een abonnement op SAARS Online de uitkomst zijn na jouw persoonlijke consulten.

 

Hoe worden mijn consulten bij SAARS vergoed?2023-12-05T12:13:10+02:00

Na de intake ontvang jij een factuur met daarop een code voor jouw zorgverzekering. Deze factuur dien je vervolgens zelf in bij je eigen zorgverzekering. Bekijk hier de vergoedingen.

2024-03-14T21:32:56+02:0014 maart 2024|blogberichten|0 Reacties
Ga naar de bovenkant