Interview: “Ik was toe aan een nieuwe manier van koken”

Op onze website vindt u al veel informatie over Saars Voeding, onze hulp met een voedingsplan en tientallen gezonde recepten. Toch laten wij het liefst onze klant aan het woord. Zij kunnen het beste vertellen hoe zij het voedingsplan ervaren. Voor het Saars Tijdschrift spraken wij onder andere met Petra. Zij woont samen met haar man en twee zoons en is actief in de chocolaterie. Petra neemt u mee in haar verhaal waarom ze in contact kwam met Saars Voeding en wat haar ervaringen zijn geweest.

Om welke reden heb je destijds contact opgenomen?

‘Op dat moment had ik er zelf al 30 kilo af, maar vervolgens kwamen er weer een aantal kilo’s bij. Toen besefte ik van zo kan het niet verder. Uiteindelijk heb ik contact met SAARS opgenomen dankzij mijn schoondochter. Zij volgde op dat moment het persoonlijk voedingsplan. Ik zag hoe zij dingen deed en hoe zij at, dat leek mij wel wat.’

Wat gaf jou uiteindelijk de doorslag om contact op te nemen?

‘Naast dat ik het succes bij mijn schoondochter zag, wilde ik zelf nooit meer die kilo’s erbij zoals vroeger. Daarnaast was ik ook toe aan een nieuwe vorm van eten koken. Mijn eigen inspiratie voor het avondeten was al langer weg.’

Wat was jouw eerste indruk van SAARS persoonlijk voedingsplan toen je deze van ons ontving?

‘Ik vond dat ik veel moest eten op één dag. Mijn eerste reactie was gelijk dat ik dat niet allemaal ging eten, want ik at eigenlijk al veel minder. Tijdens het traject kwamen we eer ook achter dat dat eigenlijk mijn valkuil was, want wat ik toen at was niet heel voedzaam.

Wat waren de grote verschillen tussen je oude voedingspatroon en het persoonlijk voedingsplan?

‘Dat ik eigenlijk veel meer verspreid over de dag eet. Bij mijn oude voedingspatroon pakte ik tussendoor vak wat extra’s terwijl ik mijn ontbijt dan vaak oversloeg. Daarnaast moest ik ook wennen aan de manier van koken. Er worden veel groentes in de gerechten verwerkt, dus ook veel snijwerk. Want alles voorgesneden kopen wordt gelijk ook een stuk duurder, dus dat doe ik niet.’

Wat vond je van de producten die in jouw voedingsplan stonden? Waren het bekende producten of juist totaal anders?

‘Eigenlijk had ik het grootste deel al in huis. Hüttenkäse en zuivelspread waren totaal niet voor mij. Door deze producten gebruik ik nu geen boter meer. Tenzij ik heel veel zin heb in een boterham met kaas en boter. Maar dat is heel af en toe een keertje, omdat ik het lekker vind.’

Dus het plan ligt weer op de keukentafel en dan kijk ik weer echt wat erin staat en volg ik dit ook.

Volg je het voedingsplan op dit moment nog strikt?

‘Sinds vorige week heb ik het plan weer wat strikter opgepakt. Ik merkte dat er wat gewicht bij was gekomen, dit vond ik niet prettig. Dus het plan ligt weer op de keukentafel en dan kijk ik weer echt wat erin staat en volg dit ook. Maar ik wissel wel af, deze variatie vind ik fijn. In mijn oude voedingspatroon at ik namelijk elke ochtend hetzelfde ontbijt, maar dat gebeurt nu echt niet meer.’

Dus op het moment wissel je het op gevoel eten af met het volgen van het persoonlijk voedingsplan?

‘Ja, inderdaad. Dat probeer ik echt. Maar de extra producten bij de eetmomenten neem ik neem ik nu nog steeds niet, dat durf ik niet. Dat is ook mentaal, maar daar weten jullie alles van. Het algemene eetpatroon wat ik heb geleerd houd ik nu gewoon aan, dat zit er echt in!’

Oké, top!

‘Misschien een leuk voorbeeld, gisteren waren we gaan wandelen. Wel had ik afgesproken na 13:00 uur, zodat ik mijn lunch thuis kon nemen. Ik had namelijk enorm veel zin in de kwarkpannenkoekjes. Daarnaast wilde ik wel al mijn voedingsstoffen binnenkrijgen en dat lukt niet altijd goed als je ergens gaat lunchen. Toen we na het wandelen een koffietje gingen drinken zei mijn zwager zullen we een appeltaartje pakken? Dat heb ik bewust niet gedaan, want dat is een erg groot genietmoment. Wel heb ik bij de koffie lekker een bonbonnetje gepakt, hier kan ik dan net zo goed van genieten.’

Ah, heel fijn. Denk je dat je dit patroon zo vast kan houden voor de rest van je leven?

‘Zeker, het is lekker makkelijk. Je hoeft niet meer veel na te denken in principe. Je weet de hoeveelheid zuivel die je nodig hebt., de hoeveelheid fruit die je nodig hebt en dat je moet kiezen voor volkoren producten. Dit is ook geen wennen meer, maar echt mijn normaal geworden. Dus waarom zou ik dat loslaten?’

Juist fijn. Wat was het moeilijkste moment tijdens het traject?

‘Voorheen stond ik iedere dag op een weegschaal. Je ziet dan iedere dag dat het gewicht op en neer gaan. Door de gesprekken met Fanny, heb ik dat een hele tijd los kunnen laten.’

Wat vond je van onze begeleiding tijdens het traject?

‘Enorm top! Het hele team is gewoon top. Eigenlijk ben je ook gewoon een psycholoog.’

Nou dat ben ik eigenlijk niet, maar soms bijna wel

‘Ja, zo werkt het eingelijk. Als ik aangeef dat het een momentje wat minder gaat, dan word ik niet afgestraft. Jullie geven aan dat je een mens bent en dat je dan ook mindere dagen hebt. De volgende dag pak je het gewoon weer op en de volgende week wordt het beter. Jullie tonen begrip, dat is erg prettig. Door deze gespreken heb ik niet alleen aan mijn voedingspatroon gewerkt, maar ook aan mijn onzekerheid. Na dit traject kan ik zeker zeggen dat ik een beter zelfbeeld heb. Zouden er eigenlijk mensen zijn waar het persoonlijk voedingsplan niet bij past?

Dat kan. Het is maar net of jij je er voor open zet. Je moet het voedingsplan echt een kans zodat je het volledig ervaar en probeert.

‘Ja, klopt. Maar jullie houden wel echt rekening met de persoon. Als ik aangaf dit lust ik niet als ontbijt, dan kwam dat ook niet terug. Jullie vroegen juist waar ik echt van geniet, de koffie met een bonbon. Dit kwam dan ook terug in het plan.

Dat zetten we er dan juist in. Het is belangrijk dat je echt geniet van je voeding. 

‘Ja, net als dat frietmoment. Ik durfde nooit friet te eten en toen kwam dit ineens terug in mijn plan. Ik dacht gelijk je bent gek.

Dat is toch heel mooi, dat je daar nu echt van kan genieten. Wat vond je van de kosten van het traject?

‘De kosten zijn prima van het traject. Ik vind de prijs, service en tijd perfect! Alleen ga ik niet voor het abonnement van SAARS Online, dit vind ik op dot moment geen toegevoegde waarde. Ik tijdens mijn traject zoveel geleerd en nieuwe recepten gekregen. Extra vind ik daarom nu niet nodig, wellicht in de toekomst.

Wat is het allerbelangrijkste dat je meeneemt uit jouw traject?

‘Dat ik niet meer elke dag op de weegschaal moet gaan staan. Maar het belangrijkste is eigenlijk dat ik continu bezig ben met eten. Ik hoef daar nu niet meer over na te denken, want het patroon zit er echt in.’

Heb jij jouw doel bereikt met het persoonlijk voedingsplan?

‘Ja, zeker. En dit houd ik nu ook al een hele tijd zo vol. Het schommelt zeker ook wel is. Maar dat merk ik ook zelf aan mijn lichaam, dan ga ik weer wat strikter het plan volgen.’

Wat vond je nu het grote verschil tussen SAARS en een ‘dieet’?

‘Sowieso de begeleiding, er wordt echt nagegaan wat ik lekker vindt en wat bij mij past. Bij een dieet wordt de nadruk vooral gelegd op wat niet mag. Saars voelt ook totaal niet als een dieet. Je eet gewoon anders, een stuk gevarieerder dan dat ik deed voorheen.’

Met welk gevoel heb je het gehele traject tot nu gevolgd?

‘Alleen maar goed, je hebt het zelf gezien. Ik heb hier een aantal keren zitten huilen. In het begin zat ik echt met mezelf en mijn gewicht in de knoop, het wilde maar niet lukken. En nu is het gevoel alleen maar goed., ik voel me echt begrepen.

Ah, gelukkig. Wat zou je zeggen tegen de mensen die eigenlijk twijfelen?

‘Twijfel niet! Ga gewoon, stap het traject in. Je wordt hier een beter mens van.’

Zelf aan de slag met het persoonlijk voedingsplan?

Wil jij, net als Petra, aan de slag met een persoonlijk voedingsplan voor een gezonde leefstijl? SAARS Voeding helpt je daar graag bij. Maak een afspraak voor een intakegesprek op onze locatie in West Maas en Waal of Nijmegen.

Wil je eerst meer weten over onze werkwijze, tarieven en mogelijke vergoedingen vanuit de zorgverzekering? Klik dan verder op de knop hiernaast en wij leggen je daar alles uit.