Blog – Kies je voor voeding of vulling?2023-12-21T12:35:16+02:00

Kies je voor voeding of vulling?

In deze blog lees je meer over het verschil tussen voeding en vulling en maak je kennis met een extra term, namelijk het ‘genietmoment’.

Wij helpen jullie graag!

Wat bedoelen we met voeding?

Onder ‘voeding’ verstaan wij voedzame producten die je lijf energie geven en die bijdragen aan je gezondheid. Hierbij kun je denken aan een stuk fruit, ongezouten noten of een schaaltje kwark.

Wat wordt er bedoeld met de term ‘vulling’?

Met ‘vulling’ worden producten bedoeld die eigenlijk niks toevoegen aan je gezondheid en lichaam. Dit zijn vaak loze calorieën. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een handje chips, Lu crackertjes of snoep. Wij van SAARS voegen hier graag nog een term aan toe, namelijk het ‘genietmoment’. Dit kan een product uit de ‘vulling’ categorie zijn, waar bewust voor is gekozen, welke past in een voedingspatroon met een gezonde basis en waar écht van wordt genoten. Ook dit zou een schaaltje chips kunnen zijn!

Het is belangrijk dat je een gezonde basis aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Hiervoor dien je dan ook te kiezen voor producten uit de lijst ‘voeding’. Door deze keuzes geef je je lichaam energie en kan je lichaam optimaal functioneren. Boven op deze basis kunnen de ‘genietmomenten’ komen. Is een ‘genietmoment’ echt wat groter? Denk bijvoorbeeld aan een 3 gangen diner? Dan kun je er best een keer een voedzaam moment voor wegstrepen.

Veel mensen beweren dat je afvalt wanneer je meer gaat bewegen en minder eet. Wanneer je er dus voor zorgt dat je energieverbruik hoger is dan energie inname val je af. In heel veel gevallen is dit zeker waar, maar vaak werkt dit ook niet. Het probleem is namelijk dat met de ‘voeding’ je lichaam echt iets kan, waardoor bijvoorbeeld het verbrandingsproces op gang gezet kan worden terwijl met het andere product (de ‘vulling’) je lichaam niks kan. Wanneer jij bijvoorbeeld als doel hebt om wat af te vallen is het belangrijk om de hoeveelheid ‘genietmomenten’ beperkt te houden, zodat je voldoende ‘voeding’ binnenkrijgt. Bij het afvallen beperk je namelijk de hoeveelheid calorieën waardoor het extra belangrijk is om binnen dat budget de meest gezonde keuzes te maken waardoor je lichaam optimaal kan functioneren.

Wij helpen jullie graag!

Hoe kan een dagmenu eruitzien?

Hierboven een voorbeeld van een dagmenu. Op het eerste oog lijken ze misschien erg op elkaar, tot dat je de producten gaat indelen op ‘voeding’ en ‘vulling’ en de voedingswaarden gaat bekijken.

Bekijk deze dagen eens goed en beeld je in hoe de dag op beide manieren zal verlopen? Hoe zal het zitten met je verzadiging? En op welke dag heb je meer de neiging om tussendoor nog wat extra’s te pakken?

Lees hier meer uitleg over de voedingswaarden van de dagmenu’s.

Interessant is ook, om eens naar de voedingswaarden te kijken. Zo zie je dat je bij dagmenu 1, 1850 kcal binnenkrijgt ten opzichte van 1548 kcal bij dagmenu 2. Daarnaast krijg je bij dagmenu 1 flink wat meer verzadigde vetten en zout binnen. Het advies voor verzadigd vet is om maximaal 10% van je je dagelijkse calorieën uit verzadigd vet te halen. Om te berekenen of je hier onder blijft kun je het aantal gram verzadigd vet vermenigvuldigen met 9. 1 gram vet levert je namelijk 9 calorieën.

Dagmenu 1:    17,8g (verzadigd vet) * 9 kcal = 160,2 kcal

                        160,2 kcal (verzadigd vet) /  1805 kcal  * 100 = 8,9%

Dagmenu 2:    11,3g (verzadigd vet) * 9 kcal = 101,7 kcal

                        101,7 kcal (verzadigd vet) / 1548 * 100 = 6,6%

Voor het zout is de richtlijn maximaal 6 gram per dag. Hier ga je met dagmenu 1 ruim overheen. Wat je misschien wel opvalt is dat de hoeveelheid suiker in dagmenu 2 hoger is. Heb je enig idee hoe dit kan?

In dagmenu 2 komen meer natuurlijke suikers voor. Alleen al de nasi/ bami groenten bevatten 14,5g suiker. Ook tikken de natuurlijke suikers door het fruit aan. Deze bevatten samen namelijk 20g. Natuurlijke suikers leveren je lichaam energie en vallen dus onder de term ‘voeding’. Toegevoegde suikers, uit bijvoorbeeld de Nutella niet. Dit zijn loze calorieën. Zo zie je dat de calorieën niet altijd alles zeggen over een product en dat het dus belangrijk is om ook de ingrediëntenlijst te bekijken!

Beoordeel een product

  • De hoeveelheid verzadigde vetten, kies voor het product dat deze zo min mogelijk bevat.

Wanneer je te veel verzadigde vetten binnenkrijgt, heeft dit een nadelig effect op je viscerale vet. Dit kan op langere termijn zorgen voor kwaaltjes als een te hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol of problemen met je suikerhuishouding.

  • Kies voor een product met veel eiwitten

Naast dat eiwitten de bouwstenen van je spieren zijn, zorgen ze er ook voor dat je lang verzadigd bent. Je krijgt dus minder snel weer trek als je voldoende eiwitten eet.

  • De hoeveelheid vezels moet zo hoog mogelijk zijn.

Vezels zorgen ervoor dat je darmen lekker functioneren en voorkomen obstipatie. Vergelijk je een product? Kies dan voor degene met de meeste vezels.

Bij brood- en graanproducten is het van belang dat het grootste aandeel aan granen komt uit de volkoren variant. Is het eerste ingrediënt op de lijst volkoren? Dan zit je altijd goed!

  • De hoeveelheid zout moet zo laag mogelijk zijn

Zonder dat we het in de gaten hebben, krijgen we vaak te veel zout binnen. Door bewust te kiezen voor producten met zo min mogelijk zout, bescherm je je gezondheid.

  • Zo min mogelijk toegevoegd suiker.

Het toevoegen van suiker levert zogenaamde ‘loze kcal’, calorieën die geen voedingsstoffen geven aan je lichaam en dus beter vermeden kunnen worden.

Tip! Neem je eigen dag eens onder de loep en beoordeel deze op de volgende termen ‘voeding’, ‘vulling’, ‘genietmoment’. Op deze manier blijf je bewust van je keuzes!

Maar het allerbelangrijkste!

Wil jij meer leren over voeding vs. vulling? Wil jij samen met een voedingsdeskundige jouw voedingspatroon eens onder de loep nemen?  Dan helpen we je hier graag bij!

Want juist wanneer jij de voedzame keuzes weet te maken wordt gezond eten, voldoende verzadigd zijn, geen snaai trek ervaren en écht genieten van iets lekkers gemakkelijk.

Kennismaken

Veelgestelde Vragen

Wij begrijpen als geen ander dat u na het lezen van alle informatie wellicht nog vol met vragen zit. Vandaar dat wij hieronder zoveel mogelijk van uw vragen proberen te antwoorden. Zit uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden met alle liefde uw vraag!

Wat maakt SAARS anders dan een diëtist?2023-12-05T12:12:42+02:00

Bij SAARS werken we vanuit een brede opleidingsachtergrond. Wij zijn een team van voedingsdeskundigen, gewichtsconsulenten en een vitaliteit coach. Vanuit de verschillende expertises van ons team, sluiten we naadloos aan bij de hulpvraag van de cliënt. We zijn gespecialiseerd in het maken van persoonlijke voedingsplannen waarbij we de voedingsadviezen in de praktijk brengen. Dit altijd volledig passend in het patroon van de client. Hierbij werken we niet met ‘standaard lijstjes’, maar met op maat gemaakte voedingsschema’s, recepten, een overzicht van de benodigde producten uit de door uw gekozen supermarkt en nog veel meer. Ook richten wij ons tijdens de begeleiding altijd op het bereiken van uw doel, maar ook op het behoud hiervan. Bij ons staat het creëren van een passend gezond voedingspatroon wat ook voor de langere termijn is vol te houden centraal. Aan het eind van het traject bent u dan ook in staat het gezonde voedingspatroon zelf voort te zetten.

Wat maakt het SAARS persoonlijk voedingsplan uniek?2023-12-05T12:17:16+02:00

Bij SAARS kijken we naar jouw voorkeuren en wensen. Dit houden wij in gedachten bij het maken van jouw persoonlijk voedingsplan. Wij kijken eerst naar jouw als individu en vervolgens naar de voedingsrichtlijnen. Middels dit plan ontdekken we wat voor jou wel en niet werkt en komen we samen tot een passend voedingspatroon wat ook is vol te houden voor de lange termijn.

Het SAARS persoonlijk voedingsplan is géén dieet, maar het creëren van een gezond voedingspatroon voor de lange termijn. In het begin kan het indien gewenst gericht zijn op afvallen, maar het uiteindelijke doel is altijd het creëren van een duurzaam gezond voedingspatroon.

Bij ons sta jij als persoon en het overbrengen van kennis centraal. Op deze manier ontdek je wie jij bent als persoon kwa voeding en welke keuzes jij het beste kunt maken.

Hoe gaat het traject in zijn werk?2023-12-05T12:14:26+02:00

We starten altijd met een gratis kennismaking. Indien gewenst houden we direct extra ruimte in de agenda voor een intake. Middels de intake komen wij er achter wie jij bent als persoon kwa voeding en welk doel jij middels het SAARS persoonlijk voedingsplan wil bereiken. Na de intake ga jij met jouw persoonlijke voedingsplan aan de slag. Na ongeveer 2 weken plannen we een consult en reflecteren we de afgelopen weken. We passen het plan hier vervolgens indien gewenst op aan. Soms is het plan al helemaal naar wens, maar vind je het wel leuk om meer inspiratie te ontvangen. Ook dit krijg je bij ieder consult erbij. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe inspiratie voor producten, nieuwe recepten of bijvoorbeeld tips voor de vakantie. Indien gewenst vindt er altijd een uitgebreide meting plaats.

Gedurende de begeleiding heb je altijd de mogelijkheid tot het stellen van vragen via whatsapp aan jouw persoonlijke coach. De verdere vervolg consulten worden in overleg met jou gepland. Hier kan zowel een korte (2 weken) als langere periode (paar maanden) tussen zitten.

Aan het eind van het traject besteden we aandacht aan het behouden van je doel. Op deze manier zorgen we ervoor dat jij je aangepaste voedingspatroon zelf voort kunt zetten. Indien gewenst kun je een vervolg abonnement nemen op SAARS Online .

Hét abonnement op een blijvende gezonde leefstijl!

Hoeveel consulten heb ik nodig?2023-12-05T12:13:49+02:00

Tijdens de persoonlijke kennismaking/intake kunnen wij jou gericht adviseren en samen kijken wat passend is.

De hoeveelheid consulten is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke doel. Wil jij bijvoorbeeld graag -5 kilo afvallen dan kan een startpakket geschikt zijn. Misschien heb je als doel om meer energie uit je voeding te halen en wil je graag een gezonder voedingspatroon aanleren. Ook dan kun je met een startpakket hier mooie stappen in zetten.

Heb jij een wat groter doel, denk aan -20kg afvallen? Dan kan een intake + pakket 2 passend zijn. Hiermee hebben we in totaal 11 afspraken verspreid over een door jou gewenste periode. In het begin kunnen we bijvoorbeeld 1x in de 2 weken afspreken, maar vervolgens kan dit ook 1x in de maand worden. Bij het plannen van de afspraken wordt altijd gekeken naar jouw voorkeuren en wensen.

Heb jij voldoende informatie op gedaan uit de persoonlijke consulten, maar wil jij wel een stok achter de deur houden? Meer informatie over voeding blijven ontvangen en/of geïnspireerd blijven? Dan kan een abonnement op SAARS Online de uitkomst zijn na jouw persoonlijke consulten.

 

Hoe worden mijn consulten bij SAARS vergoed?2023-12-05T12:13:10+02:00

Na de intake ontvang jij een factuur met daarop een code voor jouw zorgverzekering. Deze factuur dien je vervolgens zelf in bij je eigen zorgverzekering. Bekijk hier de vergoedingen.

Ga naar de bovenkant